Dlaczego warto jeść kurki leśne?

Kategoria: Blog

grzyby

Kurka leśna, znana również pod nazwą pieprznik jadalny, to grzyb o charakterystycznej rudej barwie, dzięki której łatwo go zidentyfikować w ściółce. W lasach pojawiają się już w czerwcu. Może być przygotowywana na wiele różnych sposobów. Czy jednak ma jakiekolwiek walory odżywcze?

Czy kurka leśna jest zdrowa?

Kurka leśna wyróżnia się wyrazistym, delikatnym smakiem. Jest jednym z ulubionych grzybów Polaków. Jednak składa się głównie z wody i nie zawiera zbyt wielu wartościowych składników odżywczych. W tym gatunku grzybów znajdziemy jedynie śladowe ilości witamin, takich jak witamina B1, witamina C, witamina PP czy witamina E, i równie niewiele składników odżywczych, m.in. cynk, wapń, jod, fluor czy potas. Występują głównie w kapeluszach, w trzonkach jest ich znacznie mniej. Jeśli więc zależy nam przede wszystkim na kwestiach zdrowotnych, znacznie lepszym wyborem np. boczniak. Ale jeżeli chcemy zaserwować sobie prawdziwą grzybową ucztę, kurka będzie idealnym wyborem.

Jak przyrządzić kurki leśne?

Kurki leśne mogą być duszone, smażone lub marynowane. Mogą być również mrożone, lecz wcześniej należy je blanszować, aby po zamrożeniu nie uzyskały gorzkiego posmaku. Kurki nie nadają się jednak do suszenia, ponieważ wówczas zupełnie tracą swój specyficzny aromat. Kurki świetnie sprawdzą się w omlecie lub jajecznicy. Będą również świetnym farszem do pierogów lub naleśników. Kurki mają bardzo delikatny smak, dlatego należy uważać, by nie zestawiać ich z nazbyt wyrazistymi aromatami. Przygotowując kurki z cebulą należy uważać, by nie przyćmić charakterystycznego smaku grzyba.

Oprócz delikatnego smaku kurki mają również wiele innych zalet. Nie robaczeją i są bardzo trwałe. Dodatkowo są niskokaloryczne, dlatego też mogą po nie sięgać nawet osoby będące na diecie.

Pin It


Zostaw komentarz