Co warto wiedzieć o pieczarkach?

Kategoria: Blog

Pieczarki w koszu

Historia pieczarek na skróty

Uprawę pieczarek w Europie rozpowszechnili zaledwie 300 lat temu Francuzi. Z początku ich ceny były bardzo wysokie, toteż pieczarki gościły jedynie na stołach najzamożniejszych osób i były symbolem wytrawności i luksusu. Jednak bardzo szybko zostały spopularyzowane – również ze względu na to, że ich hodowla była bardzo prosta, a same pieczarki – niewymagające. Obecnie prym w hodowli pieczarek wiodą nie tylko Francuzi, ale też Holendrzy i Polacy. Jak podają statystyki – co piąta pieczarka na rynku Europejskim pochodzi właśnie z naszego kraju.

Wartości odżywcze pieczarek w pigułce

O grzybach często mówimy, że nie posiadają żadnej wartości odżywczych – zresztą bardzo niesłusznie, ponieważ sama pieczarka jest źródłem witamin z grupy B (przede wszystkim B1, B2 i B3), rzadko występującej w warzywach witaminy D, ważnego dla zdrowych włosów i paznokci selenu, miedzi, fosforu i wzmacniającego organizm żelaza. Ponadto zawierają one duże ilości kwasu foliowego, który powinny jeść przede wszystkim kobiety w ciąży oraz osoby cierpiące na anemię. Dodatkowo spożywanie pieczarek powoduje obniżenie poziomu lipidów we krwi, poprawia ogólną odporność organizmu i wspiera procesy trawienne. Ze wszystkich grzybów to właśnie pieczarki i prawdziwki stanowią źródło łatwo przyswajalnego białka, co czyni je dobrą alternatywa dla mięsa w diecie wegańskiej i wegetariańskiej.

Jak sprawdzić, czy pieczarki są świeże?

Wbrew powszechnej opinii, to nie kolor kapelusza świadczy o świeżości pieczarki, a jej blaszki. Jeśli kapelusz pieczarki jest zamknięty bądź nieznacznie otwarty – jest ona świeża. Jeśli jest już rozwarty, a nawet bardziej postrzępiony – nie grzeszy już swoją młodością. Pomarszczony kapelusz oznacza, że pieczarka długo leży w miejscu o niskiej wilgotności powietrza. Z kolei jeśli jest śliska, wręcz obła, w żadnym wypadku nie nadaje się do spożycia.

Pin It


Zostaw komentarz